maanantai 4. tammikuuta 2016

Vuosikatsaus 2015

On taas aika laittaa kulunut vuosi 2015  pakettiin vuosikatsauksen muodossa! Näitä on ihan mukava kirjoitella, sillä en aina itsekään meinaa muistaa, mitä kaikkea on tullut puuhailtua. Varsinkin alkuvuoden jutut tuntuu todella kaukaisilta; ja onhan niistä jo vuosi kulunutkin, haha! 

Vuosi 2015 alkoi huomattavasti paremmissa tunnelmissa kuin edellinen vuosi, jolle sanoin heipat vuosikatsauksen avulla. Heti tammikuun aluksi kokosin blogiin lupausten sijaan tavoitteita, jotka näin jälkikäteen katsottuna on aika lahjakkaasti jääneet toteutumatta. Siitä huolimatta vuosi alkoi positiivisissa ja odottavissa tunnelmissa, ja väkersin kandini loppuun viikossa tiiviisti työskennellen. Kandin valmistumista juhlin kavereiden kanssa hyvän ruuan ja yhden siiderin parissa, unohtaen tipattoman tammikuun hetkeksi. Loma jatkui vielä hetken ennen yliopistolle palaamista, ja tein harvinaisen hyviä löytöjä alennusmyynneistä, katselin elokuvia ja löysin kadoksissa olleen rahapussini ihan kotoa. Opiskeluiden pariin palaamisen myötä myös hallitushommat jatkuivat, ja sain jatkaa pestissäni Reema-vastaavana. Todella moni kaverini aloitti pedagogiset opintonsa, mutta itse viihdyin omilla luennoillani. Kuun lopussa tipaton päättyi railakkaissa Viherbileissä, ja silloinen pääministeri Alexander Stubb tuli ainejärjestöni kutsumana vierailemaan Oulun yliopistolle, ja sai yhden suurimmista luentosaleista ääriään myöten täyteen.


Heti helmikuun alussa sain iloisia uutisia, sillä kandini meni läpi parhaalla mahdollisella arvosanalla ja pääsin pienryhmäohjaajaksi. Lisäksi saatiin meidän ainejärjestön lehti Reeman vuoden ensimmäinen numero valmiiksi Lauran kanssa. Pinja tuli käymään Oulussa, ja rennon hengailun lisäksi käytiin ulkoiluttamassa haalareita haalaribileissä, jotka jäivän omalta osaltani ainoiksi poikkitieteellisiksi haalaribileiksi vuoden aikana. Muuten helmikuussa tulikin juhlittua, sillä kävin Verban ystävänpäiväbileissä ja myös häissä, jotka järjestettiin oikeana ystävänpäivänä. Häitä varten tein elämäni parhaan kirpputorilöydön, kun ostin juhlamekon kuudella eurolla. Myös laskiaista tuli vietettyä sekä pulkkamäessä että yökerhossa, ja pääsin juhlimaan myös Kalajoella Pinjan vaihtoläksiäisten muodossa. Helmikuuhun mahtui opiskelua ja tenttejä, mutta myös loma kuun lopussa.Maaliskuussa kirjoittelin blogiin sekavista tulevaisuuden suunnitelmistani. Loman kunniaksi kävin elokuvissa sekä vähän juhlimassa, ja hoksasin, että olin asunut avoliitossa jo vuoden. Loman loppupuolisko kului Vuokatissa lumilautaillen kolmen vuoden tauon jälkeen. Matkustin myös pohjoiseen, sillä anoppini valmistui lähtihoitajaksi. Sodankylässä kävin juhlimassa Eelin siskojen kanssa ja podin elämäni pahinta krapulaa. Yliopistoelämän osalta kävin pienryhmäohjaajakoulutuksessa, luennoilla, ja intoilin wapun lähestymisestä. Kevättä alkoi olla ilmassa, ja shoppailin tulppaaneja ja blogiin tekemieni kollaasien vaatteita, sekä leivoin ensimmäistä kertaa juustokakun. Sairastuin myös perinteiseen kevätflunssaan, vaikka ulkona jaksoikin sataa vielä vähän lunta.


Huhtikuu alkoi pääsiäisen vietossa Kalajoella. Tehtiin Lauran kanssa Reema valmiiksi yllättävän ajoissa, ja tutustuttiin uuteen taitto-ohjelmaan. Olin myös ensimmäistä kertaa pari viikonloppua yksin kotona, mutta vastapainoksi näin paljon kavereita etenkin ruokatreffien merkeissä. Opiskeluiden suhteen kurssit alkoi pikkuhiljaa tulla päätökseensä, ja valmistauduin henkisesti ennätyspitkään wappuun ja haalarikauteen. Wappuun mahtuikin kaikenlaista kivaa ja monia pippaloita, muun muassa Teekkaritalo, HopLop, kirkkovenesoudut vuorotellen auringonpaisteessa ja räntäsateessa, suunnistamista, Wesibussi, teekkarikavereita ja ystäviä ylipäätään.


Varsinaisena vappupäivänä eli toukokuun ensimmäisenä vietettiin Lauran ja Jennin kanssa brunssia, ja sen jälkeen olikin aika palata maan pinnalle. Sain kevään toisen flunssan, wappuruton, mutta yritin saada rästiin jääneet opinnot ajan tasalle. Lisäksi kävin elokuvissa Lauran kanssa, otin uuden nahkatakin ja uudet tennarit käyttöön, kävin äitienpäivänä Kalajoella, tuskailin kesätyöttömyyden takia ja pääsin pitkästä aikaa hotelliin, kun erään kurssin puitteissa matkustimme Vaasaan. Ehdin myös viettää vapaa-aikaa kavereiden kanssa juhlien ennen kesäopintojen alkamista ja niiden täyttäessa arki-illat. Sain vihdoin laitettua parvekkeen kesäkuntoon äidin avustuksella, ja kuun lopussa matkustin Sodankylään Eelin pikkusiskon ylioppilasjuhliin unohtaen Eelin puvun kotiin, mutta ottaen itselleni kolme eri mekkovaihtoehtoa. Blogiin kokosin kesäisen bucket listin, joka syntyi eräällä kasvatustieteen luennolla.


Kesäkuun alussa harmittelin puuttuvia kesäkelejä, mutta herkuttelin lohdutukseksi kesäisillä ruuilla. Istuin ahkerasti kesäopintojen iltaluennoilla, mutta tentit lykkäsin suosiolla myöhemmäksi. Töiden puuttumisen takia vapaa-aikaa oli aika paljon, ja näin kavereita, vietin aikaa Eelin kanssa, shoppailin, kävin Suomen tivolissa, pyöräilin paikasta toiseen, ja ajoin ensimmäistä kertaa autolla moottoritiellä. Juhannusta lähdin viettämään Kalajoelle jo hyvissä ajoin. Keskikesän juhla sujui hieman erilaisissa merkeissä kuin aikaisempina vuosina, sillä saatiin vieraaksi Jenni, juhlittiin uusien tuttavuuksien kanssa, ajeltiin mökiltä toisella, mutta vietettiin kuitenkin myös perinteiset grillibileet kotona Tyngällä. Blogiin tein parvekepostauksen ja päivitin jo blogin alkuaikoina syntyneen bucket listin, ja huomasin, miten paljon asioita siltä olen jo tehnyt. Sateisten päivien aikana koukutuin moniin uusiin tv-sarjoihin, mutta ehdin myös testata Eelin kanssa meille uuden M6 Dining-ravintolan.


Heinäkuussa aurinko jaksoi paistaa vähän useammin, ja opiskelukin maistui kivemmalta parvekkeella tenttiin lukien. Kuun alussa vietin nimipäivääni, ja sen kunniaksi menin ensimmäistä kertaa sille kesälle rannalle Nallikariin ja söin nimpparipehmiksen. Kävin kavereiden kanssa terassilla ja shoppailemassa, pidin kesämekkoja, ja nautin harvinaisista kesäpäivistä. Loma alkoi myös ihan kunnolla, kun kesäkurssit taukosivat hetkeksi. Sain myös iskän vanhan iPhonen itselleni, ja olin ikionnellinen uudesta puhelimesta! Toisaalta sateinen keli ja odottamieni suunnitelmieni peruuntuminen masensi, mutta tiedossa oli kuitenkin paljon kesäistä tekemistä. Lähdin käymään Jennin luona Vaalassa, missä vietin ihanan viikonlopun ja heitin talviturkin. Heti Vaala-viikonlopun jälkeen lähdin Kalajoelle, sillä Eeli oli pestattu heinätöihin. Itse kuitenkin lomailin: pelasin minigolfia, kokeilin acrojoogaa, söin lempijäätelökioskin jätskiä, kävin Power Parkissa, tanssin Kalajoen yöelämässä Bimmer-partyissä, .ja kävin piknikillä pelaamassa mölkkyä. Reissaaminen vaan jatkui, sillä Kalajoelta suuntasin Ouluun ja sieltä Eelin kanssa Tampereelle, meidän omalle kesälomareissulle. Matkalla käytiin moikkaamassa isovanhempiani, ja kohteessa majoituttiin Omenahotellissa, nähtiin kavereita, käytiin Särkänniemessä ja Pyynikillä, ja vietettiin laatuaikaa kahdestaan. Loppukuussa vietettiin sitten Qstockia Oulussa, mutta saatiin myös surullisia uutisia, sillä meidän isäpuolen äiti kuoli.


Elokuussa palasin takaisin yliopistolle kesäopintojen pariin, ilmoittauduin syksyn kursseille ja aloin tehdä taas Reemaa. Kävin hautajaisissa, mutta onneksi iloisempiin tunnelmiin pääsin tyttöjen kanssa mökkeilemällä perinteisesti Keuruulla ja pelailemalla Wiillä Eelin kummipojan kanssa. Vietettiin myös Eelin synttäreitä, joiden kunniaksi käytiin syömässä ja taidegalleriassa ja kahviteltiin kavereiden kanssa. Sitten olikin aika siirtyä haalarihommiin, sillä fuksit saapuivat yliopistolle, ja pienryhmäohjaajallekin elokuun viimeinen viikko oli kiireinen ja täynnä toimintaa ja tapahtumia. Kuun viimeinen viikonloppu on yleensä mennyt venetsialaisten vietossa Kalajoella, mutta tällä kertaa suuntasin Lauran ja Millan kanssa Teekkaritalolle.


Vietettiin Eelin kanssa meidän kolmatta vuosipäivää syyskuun alussa. Käytiin Pannussa syömässä, ja herkuteltiin kerrankin jopa alkupalalajitelmalla ja käytiin jälkiruuilla Tähtijätskissä. Lisäksi syksyn kurssit alkoivat, ja samoin opiskelijariennot. Lukuvuoden avajaistapahtuman Vulcanalian jälkeen pääsin ihailemaan huikeita revontulia, tilasin uuden kettupipon, kävin Kalajoella, koukutuin Orange is the new black -sarjaan, ja iloitsin omien fuksieni voitosta fuksisuunnistuksessa. Yksi ystäväni muutti Helsinkiin, ja vietettiin ihanat läksiäiset; toisen kaveriporukan kanssa puolestaan järjestettiin runsas brunssi. Hain myös vaihtoon, mistä en ensin uskaltanut kertoa juuri kenellekään, mutta mitä jännitin ihan älyttömän paljon.


Lokakuu alkoi touhukkaasti. Hääräsin Nordistipäivillä sekä työvoimana että sitsivieraana ja juhlin iskän synttäreitä Vuokatissa. Erityisesti Vuokatissa vietetty viikonloppu jäi mieleen ihanilla syyskeleillään ja lämpimällä tunnelmallaan. Lokakuussa oli myös syysloma, jonka alussa lähdin Kalajoelle ja ehdin käydä myös pitkästä aikaa Sodankylässä. Samalla reissulla käytiin patikoimassa Pyhätunturilla ja leikittiin Eelin siskonpojan kanssa. Kuun aikana ehdin myös nähdä kavereita ja käydä ensimmäistä kertaa syömässä Roosterissa, juhlia fuksisitseillä, herkutella yliopiston Salaattibaarissa, sekä leikkauttaa hiuksiani pitkästä aikaa, vaikkakin ihan kotosalla. Opiskelujen saralla tein ryhmätöitä ja sain Lauran kanssa taas yhden Reeman valmiiksi. Kävin myös Halloween-bileissä Tylypahkan noidaksi pukeutuneena, ja ensimmäistä kertaa pääsin pukukilpailun finaaliin saakka.


Lempikuukauteni marraskuu pimeä, sateinen ja synkkä. Siitä huolimatta siihen mahtui paljon kaikkea mukavaa: ensilumi, Humanistisen Killan vuosijuhlat joissa päästiin pukeutumaan ja syömään hienosti, omat synttärit ja Verban pikkujoulut, sekä tieto siitä, että pääsin vaihtoon. Ennen syntymäpäivääni kävin Kalajoella kissavahtina, pääsin ajamaan autolla pitkästä aikaa, ja leivottiin itsellemme synttärikakku. Varsinaisena juhlapäivänä sain monta onnittelulaulua, muka meille järjestetyt bileet joissa viihdyin aamuyöhön saakka, ja pidin kiinni päätöksestäni jäädä pois ainejärjestöhommista kahden vuoden jälkeen. 


Joulukuun alussa juhlin vuorostaan Millan synttäreitä ja samana viikonloppuna myös itsenäisyyspäivää, tosin keskenään erilaisissa merkeissä. Pääsin myös tapaamaan vaihtoyliopistoni eli Greensboron yliopiston henkilökuntaa, jotka olivat käymässä Oulussa. Kuun teeman mukaisesti valmistauduin jouluun listaamalla joululahjahaaveita blogiin, käymällä joululahjaostoksilla, kuuntelemalla joululauluja, syömällä joulutorttuja, katsomalla jouluelokuvia ja polttamalla joulukynttilöitä. Ennen joululomalle jäämistä tein viimeisiä tenttejä ja kävin vihoviimeisessä Verban hallituksen kokouksessa. Vietin myös muutamia pikkujouluja, joista viimeiset olivat railakkaat illanistujaiset Kalajoella kavereiden kanssa. Joulun vietin samoin Kalajoella, ja joulun aika oli ihanan rauhallinen ja tunnelmallinen, ja aatto valkoinen. Vähän ennen uutta vuotta tulin takaisin Ouluun, ja juhlin vuoden vaihtumista muutaman kaverin kanssa Oulussa hieman rauhallisemmissa, mutta sitäkin hauskemmissa tunnelmissa.


Jos jotain vuodesta 2015 täytyy tiivistäen sanoa, niin on sitä kyllä tullut juhlittua, syötyä, ja laiminlyötyä opintoja... Vaikka noppia on rekisteriin ropissut, paljon kursseja on silti jäänyt kesken ja tehtäviä viime tippaan; mitä kaikkea sitä voisikaan saavuttaa, jos ottaisi sen ajan oikeasti panostaa? Juhliminen, syöminen ja herkuttelu taas näkyy turvotuksena, lisäkiloina ja huonontuneena itsetuntona. En ole todellakaan tyytyväinen peilikuvaani tällä hetkellä tai siihen mitä kulunut vuosi on siinä saanut aikaan, ja siltä osin ihan hirvittää, mitä vaihtovuosi tuo tullessaan. Toisaalta, muuten vuosi oli aivan ihana. Paljon hyviä hetkiä, muistoja, kokemuksia ja tuttavuuksia. Bileillat on aina hauskoja ja niitä on ainakin yleensä mukava muistella, ja jos nuorena ei juhli, niin milloin sitten? Ja tämän vuoden aikana olen löytänyt kiinalaisen ruuan, joka on mielestäni aika hyvä korvaava vaihtoehto niille majoneesipitsoille. Jos yksittäisiä kohokohtia nostan esille, niin päällimmäisenä mielessä on ainakin kandin valmistuminen ja hyvä arvosana, pienryhmäohjaajaksi pääseminen, wappu kokonaisuudessaan, juhannus, viikonloppu Vaalassa, kesälomareissu Eelin kanssa, Keuruu, meidän vuosipäivä, hiihtoloma ja iskän synttärit Vuokatissa, vujumekon shoppailu Millalle, Killan vuosijuhlat, omat synttärit sekä Verban ja meidän kaveriporukan pikkujoulut. Olen myös ylpeä siitä, että tänä vuonna jatkettiin Lauran kanssa menestyksekkäästi Reeman parissa, ja julkaistiin yksi numero enemmän kuin viime vuonna. Jonkinlaisena saavutuksena pidän myös sitä, että Jennin kanssa saatiin integroitua suurin osa meidän fukseista yliopistoelämään niin hyvin, että moni halusi lähteä mukaan ainejärjestötoimintaan ja Verban hallitukseen. Tuntuu, että omalla toiminnalla on oikeasti ollut vaikutusta! Lisäksi tietysti se, että uskalsin hakea ja myös pääsin vaihtoon. Olen aika ajoin pyöritellyt päässä vaihtoon lähtemistä, ja kun niin moni kaverikin koki sen, päätin itsekin uskaltaa. Turhan usein en omalta mukavuusalueeltani poistu, mutta tämä on jotain, mitä tuskin tulen katumaan. Sinänsä se kuuluu tietysti tälle vuodelle, mutta sen vaatima uskallus jo viime vuodelle. Kaiken tämä lisäksi olen onnellinen siitä, mitä lähipiirissäni on tapahtunut. On ollut pariutumisia monellakin saralla, kihlautuminen, onnellisuutta. Toki myös niitä menetyksiä, eikä niitä saa unohtaa, mutta olen iloinen siitä, että ainakin itse voin muistaa kuluneen vuoden sen hyvistä asioista. Vuoden alussa odotukset olivat kovat, ja ne todellakin täyttyivät. Samaa voisi sanoa tästäkin alkaneesta vuodesta: vuosi 2015 oli lämmittelyä, nyt sitä vasta mennäänkin. Bring it on 2016.

And I made a promise that I couldn't keep
Heart ache, heart break, all over town
But something flipped like a switch when you came around
And I'm in pieces, pick me up and put me together
These are the days we've been waiting for
On days like these, who could ask for more
Keep them coming 'cause we're not done yet
Avicii: The Days

You and me, we got the world in our hands
Everyday people do everyday things
But I can't be one of them
I know you hear me know, we are a different kind
We can do anything
We could be heroes
Alesso ft. Tove Lo: Heroes (We could be)

I'll forget what I've done
I'll be redefined
It's shaking the sky and I'm following lightning
I'll recover if you keep me alive
Don't leave me behind, can you see me, I'm shining
And it's you that I've been waiting to find
Years & Years: Shine

Everything that you ever dreamed of
Disappearing when you wake up
But there's nothing to be afraid of
Even when the night changes
It will never change me and you
One Direction: Night changes

Looking at it now, it all seems so simple
We were lying on your couch, I remember
You took a Polaroid of us, then discovered
The rest of the world was black and white
But we were in screaming colors
Taylor Swift: Out of the woods

4 kommenttia:

 1. Moikka! Millanen toi Oulun wappu käytännössä on? :D onko 30.5 se ns "pääpäivä" kuitenkin vaikka pirskeitä onkin enemmän? Olispa ihanaa itsekin päästä juhlimaan tänä vuonna vappua torinrantaan, harmi vaan kun en tunne oikein ketään Oulusta niin en tiedä viitsiikö sinne yksinkään ilmaantua ;D

  t. amk-opiskelija toiselta paikkakunnalta :)

  VastaaPoista
 2. Heips! Onpas hauska vastata wappu-aiheiseen kysymykseen, ja kiva ett oot löytänyt mun blogin :)
  Oulussa wappu kestää melkein kaksi viikkoa, ja siihen varrelle mahtuu kyllä vaikka millaisia tapahtumia! Toki wappuaatto (eli ainakin täällä waatto ;) on se pääpäivä ja väkeä kerääntyy juuri sinne torinrantaan, mutta on paljon muitakin isoja ja perinteisiä tapahtumia, joihin on "pakko" osallistua :D varsinkin teekkareiden bileet on tosi suosittuja, esim kirkkovenesoudut noin viikko ennen wappua, ja meille humanisteille muutama päivä ennen wappua järjestettävät AAAAK-bileet on aika must. sitten on normibileitä, sitsejä, juomalauluharjoituksia, suunnistamista, piknikejä, aattona järjestettävät teekkareiden uitot... Teekkarit keksii wapulle aina jonkin teeman, joka näkyy sitten pukeutumisessa ja tapahtumien järjestämisessa. Musta ainakin tuntuu, että kaikien muiden juttujen jälkeen oon silloin aattona jo ihan poikki ;D Jos sulla on kavereita täällä niin varmasti esittelevät paikallista wappukulttuuria mielellään, mutta tapahtumissa tutustuu muihinkin helposti; esim uitoissa on silloin waattona niin paljon väkeä ja hyvä fiilis, että kavereita saa varmasti! Mukaan mahtuu kyllä, seassa näkyy aina haalareita muualtakin kuin Oulusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun vastasit! :) Kuulostaa mielettömän kivalta ja tuntuu entistä enemmän siltä että haluan olla paikanpäällä ainakin silloin "waattona" ;D oulussa tuntuu muutenkin olevan jotenkin niin erilainen ja kiva opiskelijakulttuuri kuin muualla! Kiitokset myös kivasta blogista :)

   Poista
  2. Tervetuloa vaan ouluun sitten! ;) mää kyllä kans tykkään siitä, että täällä tehdään paljon yhteistyötä poikkitieteellisesti yliopiston eri ainejärjestöjen sisällä ja myös amk:in kanssa, on kiva bongailla erilaisia haalareita ja tutustua uusiin ihmisiin!
   ja kiitos kommenteistasi, aina mukava tietää millaisia tyyppejä mun kirjoituksia lukee :)

   Poista