lauantai 7. tammikuuta 2017

You asked for it

Kiitos kaikille kysymyksistä joita lähetitte! Niitä tulikin ihan kivasti, joten ajattelin jaotella niitä muutamaan eri kategoriaan. Ehkä löydätte siten vastauksen juuri siihen kysymykseen, joka askarrutti mieltä mutta ei vain tohtinut kysyä! Ja toivottavasti mun kokemus inspiroi edes yhtä ihmistä hakemaan vaihtoon, ei välttämättä Yhdysvaltoihin mutta kunhan hakee. Se on nimittäin kokemus jota ei voi tarpeeksi hehkuttaa!




Yhdysvaltalainen kulttuuri

Oletko tutustunut paljon paikallisiin yhdysvaltalaisiin?
Muutamiin! Joihinkin kurssikavereihin vähän paremmin, vaihtarikummi-toiminnan kautta melko moneen ja tapahtumissa ravatessa myös tavannut jonkin verran paikallisia. Osa paikallisista on todella kiinnostunut vaihtareista ja vaihtaritoiminnasta, mutta toisia ei taas voisi vähempää kiinnostaa kun kertoo olevansa Suomesta... Onneksi täälläkin kyllä erottaa aidosti kiinnostuneet ihmiset.

Miten vaalihumu näkyi Yhdysvalloissa?
Yhdysvalloissa kaikki on isompaa, ja jos jo Suomessakin uutisoitiin paljon vaaleista, niin voitte kuvitella lööppien määrää täällä. Lisäksi ihmiset olivat paljon avoimempia poliittisista ajatuksistaan, ja monilla näkyi pinssejä, tarroja ja muuta jotka kertoi siitä ketä kannattavat, ja monilla pihoilla oli kylttejä kertomassa kenen puolella ollaan, molempien pääehdokkaiden kylttejä kyllä näkyi. Lisäksi ehdokkaathan kiersivät kampanjoimassa ympäri Yhdysvaltoja, myös täällä Pohjois-Carolinassa koska olimme vaa'ankieliosavaltio, ja ihan täällä Greensborossa asti. Itse kävin katsomassa Hillary Clintonia, mutta täällä kävi myös Obama, jota en valitettavasti pääsyt katsomaan, sekä Bill Clinton ja myös Trump kävi lähikaupungissa. Ja ihmiset kyllä jaksoivat jonottaa näihin tapahtumiin, vaikka esimerkiksi Clintonin puhe kesti vaivaiset 15 minuuttia...

Koitko suurta sopeutumiskriisiä tai onko missään vaiheessa ollut kova koti-ikävä? mihin oli sinne saapuessa vaikeinta tottua tai sopeutua?
En oikeastaan kokenut mitään kriisiä missään vaiheessa, vieras kulttuuri ei tullut mitenkään huumaavasti päälle vaan enemmänkin pienissä paloissa. Toki jotkut asiat aina turhauttaa, mutta loppusissaan ei suomalainen ja yhdysvaltalainen kulttuuri niin erilaisia ole. Koti-ikävä iski joulua kohden mennessä mutta ei sekään mitenkään ylitsepääsemättömästi. Ehkä vaikeinta oli tullessa se lämpö :D

Tai mikä on vastaavasti ollut suurin helpotus; oliko jotain suuria pelkoja jotka osoittautuivat vääräksi?
Pelkäsin opintojen olevan kovin haastavia mutta eihän ne sitten olleetkaan. Kulttuurin osalta ei oikeastaan ollut suurempia ennakkoluuloja tai pelkoja!

Minkälaisia odotuksia ja ennakkoluuloja oli sinne tullessa, ja miten hyvin ne ovat käyneet toteen tai osoittautuneet vääräksi?
Odotin sitä ihmisten sosiaalisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta, ja sitä kyllä löytyy. Ihan randomisti saatetaan esimerkiksi kehua vastaantulijaa, mikä on kyllä aina piristävää! Ja tietenkin small talk on ihan eri tasoa kuin Suomessa. Ennakkoluuloja ei tosiaan kamalasti ollut, toki se pikaruokakulttuuri ja oma lihominen hirvitti. Mutta sitäkään ei tapahtunut aivan valtavasti, enkä muutenkään törmännyt juurikaan sairaalloisen lihaviin ihmisiin, pikemminkin tuntui että niitä hoikkia on joka paikassa.



Miten kuvailisit amerikkalaisia, yleisesti? onko eroja etelävaltioista ja pohjoisesta tulevilla paikallisilla?
Mun mielestä ei voi ylistää, koska olen kyllä tavannut ihmisiä laidasta laitaan! Mutta kuitenkin se ulospäinsuuntautuneisuus on vallitsevaa, ihmiset vaikuttavat olevan paljon vastaanottavaisempia kuin Suomessa. Alueellisesti eroja huomasin ainakin siinä, että tänne tullessa New Yorkin kentällä työskentelevät ihmiset olivat paljon tylympiä kuin Charlottessa ja Greensborossa olevat virkailijat. En tiedä sitten sattuiko se vain olemaan niin, mutta tuntui heti aluksi vahvistavan näitä stereotypioita...

Mikä on parasta yhdysvaltalaisessa kulttuurissa? ja yliopistokulttuurissa?
Se, että ulkona syöminen on halvempaa! Yliopistokulttuurissa erityisesti iskee tapahtumien monipuolisuus ja niiden määrä sekä yhteishenki.

Mikä oli suurin kulttuurishokki?
Kuten aikaisemmin sanoin, mitään suuria shokkeja ei tullut. Mutta ehkä se täysi-ikäisyyden raja 21 oli ärsyttävä, vaikka se ei itseä kyllä mitenkään häirinnytkään. Sekä lisäksi se, että alkoholin kanssa piti muutenkin olla niin tarkka, kadulla ei saanut kulkea avattujen juomien kanssa ja muutenkin tosi rajattua missä sai nauttia alkoholijuomia

Haluaisitko asua yhdsyvalloissa pysyvästi? tai jossakin vaiheessa palata sinne pidemmäksi aikaa muuten kuin loman muodossa?
En ehkä pysyvästi, on se kuitenkin aika kaukana kotoa. Mutta miksei jonkin muukin pidempi oleskelu joskus! Toki nyt keväällä tulee tämä harjoittelu ja sen muodossa tutuksi myös yhdysvaltalainen työkulttuuri, joten saa nähdä miltä se maistuu.

Yliopistokulttuuri

Mitkä on suurimmat erot suomalaisen ja yhdysvaltalaisen yliopistojärjestelmän välillä?
Opiskelu Yhdysvalloissa on melkein kuin suomalaisessa lukiossa: kotiläksyjä, pistareita,ryhmätöitä. Opettajat pitää lukua poissaoloista, kokeet on astetta helpompia ja essee ei tarkoita monisivuista pohdintaa. Tietysti se riippuu paljon alasta ja kurssitasosta, ja itselläni on lähinnä ensimmäisen ja toisen vuoden kursseja. Meillä Suomessa on paljon enemmän akateemista vapautta ja opiskelijoita kannustetaan itsenäisyyteen ja oikeasti oppimiseen; täällä peruskursseilla on tavoitteena saada kaikki läpi. Myös näkökulma asioihin on vähän erilainen, sillä ainakin omat opinnot Suomessa on olleet  melko teoreettisia, kun taas täällä on paljon käytännönläheisempi. Mutta opetuksen taso on täällä kuitenkin hyvä omasta mielestäni, ja erityisesti tykkään opettajien ja opiskelijoiden välillä olevasta rennosta suhteesta. Toki sähköposteissa täytyy teititellä ja ei luennoillakaan opettajia etunimellä puhutella, mutta muuten kanssakäyminen on melko smoothia, kun taas Suomessa opettajan auktoriteetti ehkä saavutetaan pitämällä vähän etäisyyttä opiskelijoihin.

Mitä mieltä oot opetuksen ja opintojen tasosta siellä? 
Varsinkin ylempiä tasoja kohti mennessä opintojen taso paranee, peruskurssit on välillä vähän liibalaabaa mutta niinpä se on Suomessakin. Varsinkin Bryan Business Schoolin puolella opetus vaikuttaa tosi tasokkaalta, mitä olen kavereilta kuullut. Myös omista opettajistani tykkään, ja näin Media Studiesien puolella antaa opettajasta ihan pätevän kuvan, että ennen opettamaan siirtymistä he ovat olleet media-alalla kuka missäkin hommissa.

Onko opiskelu Yhdysvalloissa raskasta?
Omat kurssini eivät olleet raskaita ollenkaan, mutta juuri business-puolella tehtävää oli paljon ja kurssit haastavia. Ja yleisesti kotitehtäviä oli enemmän kuin Suomessa, sekä tietenkin niitä pistareita eli quizeja joka viikko. Mitä ylemmälle tasolle mennään, sitä enemmän tehtävää, mutta omat 100-tason kurssit oli kevyitä, 200-tasolla jo vähän enemmän hommaa.

Oletko osallistunut moniin tapahtumiin?
Olen käynyt muutamissa urheilutapahtumissa, jossain päivätempauksissa, mutta enemmän kiertänyt kavereiden kanssa vähän vapaammin kotibileissä ja frat partyissä. Homecoming-aikaan tuli kierreltyä tapahtumia aika paljon!

Oletko mukana yliopiston harrastuksissa tai järjestöissä?
En! Kovasti mietin että olisi kiva lähteä mukaan johonkin urheiluhommaan tai vaihtareiden ainejärjestöjuttuihin, mutta kun aikani mietin, en sitten halunnut sitoutua mihinkään. 

Minkälainen yliopistokulttuuri on siellä? Elokuvista tulee ensimmäisenä mieleen punaiset mukit, sisar- ja veljeskunnat ja urheilu.
Varsinkin punaisia mukeja täällä näkyikin joka paikassa, vaikka ne yleensä oli kaupassa normaaleja mukeja kalliimpia :D Veljeskunnat ei täällä Greensborossa olleet niin näkyvä juttu, mutta nehän niitä bileitä eniten järjesti. Niiden ja juuri urheilun kautta syntyy se yhteishenki, joka on mielestäni ratkaiseva tekijä suomalaisen ja yhdysvaltalaisen yliopistokulttuurin välillä. Täällä kaikilla on UNCG-vaatteita, UNCG-tarrat ja rekisterikilvet, ja ihmiset on selkeästi ylpeitä opiskellessaan täällä. 

Kuinka hyvä se sun yliopisto on?
Mun mielestä hyvä! Ja esimerkiksi kauppispuoli (Bryan Business School) on voittanut jotain palkintojakin, mutta muuten mulla ei oo mitään käryä miten UNCG sijoittuu yleisellä tasolla mitattuna.

Mikä on teidän yliopiston menestyksekkäin urheilulaji?
Uskoisin että miesten koripallo! Kyllähän täällä joka lajille on oma joukkueensa, mutta käsittääkseni koripallojoukkue on oikeasti hyvä.

Onko urheilu siellä yleensäkin iso juttu? Samoin elokuvista on tullut mielikuva, että urheilijoilla on enemmän "statusta" kuin muilla. Onko näin?
Veljeskunnat ja urheilutiimit järjesti eniten bileitä ja ne olivat suosituimpia bileitä, että siinä mielessä urheilijoilla oli statusta. Mutta en sanoisi että täällä on elokuvista tuttua meininkiä, yhtä lailla urheilijat kulki muiden joukossa enkä nähnyt mitään että kaikki heitä moikkaisi. Monesti urheilijoilla oli vaatteita joissa luki että he pelaavat jossain virallisessa joukkueessa, mutta ei ihmiset siihen kiinnittäneet huomiota. Tuo status-homma on ehkä enemmän lukiojuttuja!

Millä tavalla olet ollut mukana yliopistokulttuurissa, esim. tapahtumissa?
Varmaan aika lailla muissa kysymyksissä tulee vastaus tähän! Kyllähän niitä kissanristiäisiä on tullut kierreltyä ja kirjastossa opiskeltua, mutta aina olisi voinut olla aktiivisempikin



Vaihto kokemuksena

Miksi valitsit just ton osavaltion? eiks se oo aika ristiriitainen?
Oikeastaan hakiessa en tiennyt mitään Pohjois-Carolinasta, joten se ei ollut mulle mikään suuri kriteeri. Yliopiston nettisivut vakuutti mut, ja myöhemmin selvitin lisätietoa että mihinkähän sitä onkaan tullut ryhdyttyä :D Toki täällä on omat ongelmansa ja meinasin hävetä silmät päästä kun pressavaaleissa oma osavaltio äänesti Trumpia, mutta positiivisia puoliakin löytyy. Tietenkin sijainti; täältä on helppo matkustella ympäriinsä sekä pohjoiseen että etelään; osavaltion sisältäkin löytyy vaikka ja mitä; ja ihmiset on ystävällisiä, sillä nimestä huolimatta täällä vallitsee ihana etelän vieraanvaraisuus. Onhan täällä paljon konservatiivisesti ja vanhoillisesti ajattelivia ihmisiä, mutta sentään suurin osa nuorisosta on ihan selväjärkistä porukkaa.

Vinkkejä vaihtoon lähteville?
Kannattaa ottaa yhteyttä aikaisemmin samassa paikassa olleisiin vaihtareihin! Eniten itseäni hermostutti käytönnön jutut, ja jo samassa tilanteessa ollut osaa neuvoa paremmin. Ja rohkeasti vain kysymään apua, koska klisesti sanottuna joku muu kuitenkin miettii sitä samaa kysymystä. Ja ryhmät muodostuvat todella nopeasti, jo ensimmäisinä päivinä ja viimeistään ensimmäisenä viikkona, joten reippaasti juttelemaan ihmisille! Ekalla viikolla saakin tuppautua kaikkien mukaan. Se klikkiytyminen tapahtuu niin nopeasti, että ulkopuolelle jää helposti, vaikka vaihtarit ehkä näyttävät isolta tiiviiltä joukolta. Mutta positiivisempia vinkkejä, kannattaa vaan nauttia kaikesta ja mennä virran mukana! On tietysti hyvä asettaa jonkinlaisia odotuksia ja suunnitelmia, mutta ei ne asiat ikinä mene niin kuin on ajatellut. Mutta hyvä asenne kantaa pitkälle!

Miks sulta tulee postauksia niin hitaasti?
Syy miksi laitoin tämän kysymyksen tähän kategoriaan on selkeä: ei ole aikaa postata kun on koko ajan paljon tekemistä! Musta tuntuu että koneella en ehdi tehdä muuta kuin kirjoittaa sähköposteja, tehdä quizeja ja lukea uutisia. Postauksiin haluan kuitenkin panostaa ja on niin paljon kerrottavaa! Puhumattakaan kuvien määrästä; siihen menee suurin osa ajasta, kun kuvat täytyy käydä läpi ja editoida.



Mitä kaipaat eniten Suomesta?
Perhettä ja ystäviä tuli loppuajasta kamala ikävä, mutta lisäksi kaipasin paljon juttuja suomalaisesta kulttuurista; ruokaa, aitoutta, tehokkuutta... Kannattaa lukaista tämä postaus!

Mitä et kaipaa?
Syksyn pimeyttä, kylmyyttä ja loskaa ei todellakaan ollut ikävä! Jenkeissä ihmiset oli myös helpommin lähestyttävämpiä ja hitusen ystävällisempiä kuin Suomessa, keneltä vaan kysyi apua niin sitä sai, tai vaikka ei ehtinyt kysyäkään.

Mikä on ollut parasta vaihdossa?
Koko tämä kokemus ja kaikki mitä se sisältää! Hyvät ja huonot hetket, ne kaikki opettaa yhtä lailla. On ollut tosi rikastuttavaa elää kaukana kotoa vieraassa kulttuurissa näin pitkään, ja vielä lisäksi tutustua ihmisiin eri kulttuureista ympäri maailmaa. Ihan eri lailla pääsee sisälle asioihin kuin pelkällä lomamatkalla. Parasta ehdottomasti siis kaikki tuttavuudet ketä täällä on saanut, sekä lisäksi reissut. Ja ylipäätään se, että sain kokea amerikkalaisen kulttuurin ja yliopistokulttuurin näin läheltä!

Entä hankalinta/raskainta?
Tietyllä tapaa sopeutuminen, vaikka mitään kulttuurishokkia ei varsinaisesti missään vaiheessa tullutkaan. Mutta välillä sitä vain turhautuu siihen miten asioita hoidetaan kun on tottunut erilaiseen. Ja tietysti perheestä ja ystävistä erossa oleminen, vaikka tiesikin että ne kyllä odottaa. Ja kävihän siinä alkusyksystä tosiaan sellainenkin, että erosin, mutta loppusissaan sekin oli melkoisen kasvattava kokemus.




Onko vaihto vastannut odotuksiasi? Miten, miten ei?
On ja ei :D Toisaalta tuntui ettei mulla ollut hirveästi mitään odotuksia, mutta en silti ikinä olisi arvannut millainen vaihto tulisi olemaan. Esimerkiksi yliopistokulttuuri oli aika lailla sellainen mitä ajattelinkin, mutta muu elämä aika erilaista; päivät kiisi ohitse, arki oli arkea mutta siltikään siihen ei ehtinyt tottua, koko ajan oli väsynyt mutta silti halusi olla mukana kaikessa. Odotuksena ehkä oli että olisin ollut enemmän mukana kaikissa yliopistoaktiviiteeteissa, mutta enemmän viihdyin kavereiden kanssa omia juttuja puuhaten.

Mikä on ollut mieleenpainuvinta vaihtokokemuksessasi, sekä opiskelujen ja yliopistoelämän kannalta että muun oleskelun suhteen? Toivoisin sekä hyviä että huonoja kokemuksia, sillä ne negatiivisetkin puolet varmasti kiinnostavat monia.
Mieleenpainuvinta opiskeluiden suhteen... Ehkä yleisesti se kuinka paljon kaikkia kokeita aina jännitti, mutta aina ne oli melko helppoja. Ja se, miten opin editoimaan videoita! Hieno kokemus sekin. Huonoja puolia opiskelussa ehkä se, että olisin toivonut valitsevani vähän mielenkiintoisempia ja haastavampia kursseja. Muun vapaa-ajan suhteen mieleenpainuvinta varmasti se, miten intensiivistä täällä on ollut! Meidän omassa pienessä vaihtarikuplassa kaikki on ollut tuplasti isompaa ja jännittävämpää. Täällä ollessa on tuntunut, että me eletään omassa vaihtarimaailmassa, ihan kuin jossain reality-showssa, niin paljon draamaa ja tapahtumia koko ajan! Sekä hyvässä että pahassa. Yksittäinen mieleenpainuvin juttu ehdottomasti mun synttäripäivä! Toppen!

Mistä kaikkialla siellä on vaihto-opiskelijoita? 
Yleisesti Aasiasta on aika paljon, Koreasta ehkä eniten. Etelä-Amerikasta myös jonkin verran, samoin Afrikasta. Mutta Euroopasta sitten eniten saksalaisia, muista maista aina muutamia vaihtareita.

Minkälaisia kokemuksia sulla on eri kulttuureista olevista opiskelijoista, tai onko jotkut stereotypiat käyneet toteen? 
Täytyy sanoa, että ei voi yleistää! Jotkut saksalaiset olivat todella täsmällisiä, jotkut rentoja ja huolettomia. Jotkut aasialaiset olivat ujoja ja kohteliaita, jotkut näyttivät aina yrmyiltä. 

Mistä maasta tulevien ihmisten kanssa vietät eniten aikaa?
Eniten olen hengannut espanjalaisten, brittien ja etelä-afrikkalaisten kanssa!

Missä kaikkialla aiot matkustaa tai olet jo matkustanut?
Tein kaksi reissua Washington DC:hen, New Yorkiin, Ashevilleen ja Frankliniin, sekä Martinvilleen.

Onko englannin kielen taitosi parantunut?
Siinä mielessä ainakin, että uskaltaa puhua englantia reippaammin! Toki edelleen huomaan kaikki virheeni ja kiinnitän niihin huomiota, mutta toisaalta en välitä niin paljon onko ääntäminen niin prikulleen.

Onko sinulle tarttunut amerikkalainen aksentti?
Vaikka mulle yliopistossa opetettiin brittiaksentti, olen tietoisesti pyrkinut kohti amerikkalaista ääntämistä. Joten vaikea sanoa onko se tarttunut eikä se varmasti natiivilta kuulosta, mutta sitä kohti pyritään tietenkin!

Uskotko, että siellä solmitut ystävyyssuhteet tulee kestämään? tuntuu että usein vaihdossa sitä ollaan niin hyvää pataa ja läheisiä mut sit ei nähdä enää ikinä. vai mitä mieltä olet ;D
Kyllä varmasti osa! Joidenkin kanssa juttu vaan luisti niin hyvin että en voi kuvitella ettei enää ikinä nähtäisi. Mutta kyllä sen huomaa, että ryhmächatit on alkaneet jo hiljentyä. Osa nyt vaan asuu niin kaukana, että ei ole helppo järjestää tapaamista, toki monen eurooppalaisen vaihtarin kanssa toivon vielä tapaavani! Ja on aina kiva seurata kuulumisia sosiaalisen median kautta.

Mitä jäät eniten kaipaamaan yhdysvalloista ja vaihtoajastasi?
Ihmisiä ehdottomasti, sekä sitä rentoutta ja vapaa-aikaa ja toimintaa ja tapahtumia mitä tuntui riittävän...

Mitä taas et kaipaa tai mikä on paljon paremmin suomessa?
Ruokaa :D Ja sitä, että verot lisätään hintoihin vasta myöhemmin, mikähän järki siinäkin on

Mitä paikkoja olet nähnyt tai aiot vielä nähdä? 
Olen käynyt Washingtonissa, New Yorkissa ja Martinsvillessä Pohjois-Carolinan ulkopuolella, ja sitten osavaltion sisällä vähän kierrellyt. Mutta esimerkiksi Raleighissa tai Charlottessa ei tullut käytyä ja ne ei ole edes kaukana! Myös Floridasta haaveilen...

Jäikö paljon suunnitelmia toteuttamatta tai näkemättä?
Jonkin verran.. Alussahan suunnitelmissa oli lähteä joulukuussa länsirannikolle, mutta tajusin ettei ole varaa siihen todellakaan, ja sittenhän meninkin Espanjaan jouluksi. Olin kuvitellut että reissaisin paljon enemmän, mutta aika ja raha ei vain riittänyt! Esimerkiksi Thanksgivininä eli mun synttäreinä piti tehdä joku huikea reissu, mutta ei vain pystynyt lähtemään.

Millaista on suunnitella matkoja vaihtaririporukalla kun mukaan on lähdössä paljon ihmisiä? mikä siinä on haastavinta?
Saada se porukka kasaan ja oikeasti tehtyä ne suunnitelmat ja varattua kaikki... Monella oli heti aluksi tiedossa mitä tekee milläkin lomalla, mutta osalla ei vielä viikkoa ennen lomaa että mihin menee. Kaikki oli aina aluksi innoissaan, mutta kun piti lyödä jotain lukkoon, ei kukaan pystynytkään sitoutumaan. Mutta aina ne lopulta järjestyi ja oli hauskat reissut!

Onko teillä ollut paljon ohjattuja tai suunniteltuja retkiä? vai oletteko enemmän suunnitellut reissunne itse?
Pidempiä kaupunkireissuja ei ollut tarjolla ollenkaan, ainoastaan sellaisia luonto-/vaellusreissuja, ja niillä kävikin moni. Omaan makuun ne oli kuitenkin turhan kalliita ja suunniteltiinkin sitten itse kaikki reissut millä käytiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti